top of page

PRAKTISKA RÅD OCH TILLBEHÖR

Du behöver bra och effektiva tapetverktyg. Till exempel tapetborste, rakblad, lod, tumstock, tapetkniv, linjal, tapetbord, täckpapp och tapetlim. När det gäller lim så är det viktigt att ha rätt lim innan du tapetserar. Det står ofta på tapeten vilken typ av lim du ska använda. Här hittar du de tapetverktyg som vi rekommenderar och även lite användbara tips för dig som skall tapetsera själv.

tapetsering.jpg

Anza måleriverktyg har bra filmer på sin youtube-kanal, där ser du precis hur du skall göra för att lyckas med din tapetsering.

https://www.youtube.com/channel/UCRly6WXZuX-7p72l_6FeiCg

mönsterpass.jpg

Inför tapetseringen

1. Skydda

Täck lister och golv. Använd gärna Easy Cover, maskeringstejp med täckplast, eller golvskyddspapp. Fäst tejpen ovanför listen och veckla sedan ut plasten/pappen över golvet.

2. Känn

Knacka på väggen med fingertopparna för att kolla så eventuella tapeter under sitter fast. Om ljudet blir stumt, sitter inte tapeten fast ordentligt, vilket den måste göra om du ska tapetsera. Annars kan det bli bubblor i det färdiga resultatet.

3. Ta bort lösa tapeter

Skär bort gamla tapeter på alla ställen där de sitter löst.

4. Slipa

Slipa ner alla tapetskarvar. Använd sandpapper 100–120.

5. Spackla

Spackla över alla skarvar så väggen är helt slät.

6. Slipa spacklade ytor

Slipa väggen så du får ett helt slätt underlag. Använd en ledbar slipkloss, det är mer ergonomiskt.

7. Montera ner eldosor

Slå av strömmen. Skruva bort och ta ner allt som sitter löst på väggen.

8. Grundmåla

Om underlaget är en tapet med starka färger, så måste du grundmåla väggen först. Grundmåla hela väggen en gång med grundfärg. Använd roller på skaft. Likadant om du skall tapetsera vita/ljusa tapeter, det är alltid säkrast att grundmåla först för att slippa att gamla färger eller mönster på nuvarande underlaget skall lysa igenom din nya tapet.

tapetskrapa.png

Tapetskrapan eller bredspackeln, använder du för att skrapa bort din gamla tapet om den sitter dåligt.

bredspackel.png
kniv.png

Kniven använder du för att skära rent dina tapetskarvar innan spackling.

maskeringstejp.png
golvpapp.jpg

Golvskyddspapp och maskeringstejp för att skydda lister och golv från lim och vatten.

slippaper.jpg
spackel medium.jpg

Slipa och spackla dina skarvar med mediumspackel.

sigma primer.jpg

För att slippa blåsbildning på din gamla tapet så kan du använda en tapetprimer för att få tapeten att sträcka upp sig bättre. På så vis är underlaget också redan grundat.

tapetsera.jpg
tapetsera2.jpg
tapetsera4.jpg
tapetsera3.jpg

Tapetsera enkelt med vår steg för steg-guide

Här visar vi steg för steg hur du tapetserar hemma.

Glöm inte förarbetet!

1. Kolla mönsterpassning

Lägg tapeten på ett tapetbord. Om tapeten har mönster, kolla hur det ser ut och hur ofta det upprepas.

2. Mät

Mät upp tapeten. Lägg till 10 cm extra i marginal. Om väggen till exempel är 2,60, ska du skära vid 2,70. Lägg tapeten kant-i-kant med tapetbordet på ena sidan.

3. Skär en våd

Mät upp tapetvåden. Sätt gärna en bit maskeringstejp tvärs över tapetbordet, under tapetrullen, där du ska skära tapeten. Skär av tapeten eller håll spackeln mot tapeten och riv av den.

4. Limma

Om du har en easy-up-tapet kan du stryka limmet direkt på väggen. Använd pensel i hörn och runt fönster etc. På resten av väggen kan du använda roller på skaft. Stryk på ett jämnt lager lim. Beräkna ca 0.75 L per rulle,  då det är viktigt att det inte blir för lite lim så din tapet sitter ordentligt på underlaget. Du ser på dina tapetrullar vilket lim du skall använda, det finns symboler på etiketten.

5. Sätt upp

Loda så att tapetvåden blir rak. Sätt upp första våden på väggen. Stryk med vävskrapa eller borste så den fäster.

6. Nästa våd

Hitta mönstret för nästa tapetvåd, skär ut den och passa in kant-i-kant med våden bredvid. Du har 10–15 min på dig innan limmet torkar. Fortsätt på samma sätt med resten av väggen.

7. Tvätta

Torka bort ev limrester med ljummet vatten och en ren svamp.

8. Skär rent

Skär ut kontakter etc med en vass sockelkniv. Skär rent vid listerna. Använd alltid nya rakblad!

linjal mas.png

Du behöver en limroller och en pensel för att stryka ut ditt lim. Sätt din roller på ett skaft för att nå bättre.

Använd en tapetlinjal eller ett tapetbord, för att skära dina tapeter rakt. tapetbordet underlättar vid papperstapet som skall ligga och svälla.

limset.png
förlängningsskaft.png
lod tapet.png
tapetkniv.png
tapetsax.png

Använd tapetkniv för att snyggt skära av dina tapeter mot tak och golv. En tapetsax kan användas för att underlätta vid mönsterpassning och skapa kortare våder.

tapetborste.png
tvättsvamp.png

Tapetlodet hjälper dig att hänga tapeterna rakt. I äldre hus är det svårt med mönsterpassning och förskjutning då väggarna sällan är raka.

Tapetborste eller tapetverktyget används för att släta ut tapeten och pressa ut lim och luftbubblor så att du får ett slätt och fint resultat.

Använd tvättsvampen för att tvätta bort eventuella limrester. Använd ganska rikligt med vatten så slipper du en flammig vägg. 

vävlim.png

Vävlim används ofta till fina väv eller vinyltapet.

vävlim_extra.png

Vävlim extra används ofta till mer mönstrad väv samt till vinyltapet med pappersbaksida.

non woven.jpg

Non woven lim används till easy up tapet, vilket menas att de tapeter där limmet skall sättas på väggen då tapeten ej behöver svälla.

tapetlim.png

Tapetlim används till papperstapeter. Limmet innehåller mer vatten då papperstapeter behöver svälla innan du sätter upp dom. Limmet limmar du på baksidan av tapeten.

bottom of page