top of page

MÅLA UTOMHUS

lo pastel.jpg
mala-fasad-svart305.webp

Träfasad

Funderar du på att måla ditt trähus, men är osäker på om du vill ha en täckande färg eller en laserande färg, eller kanske något mitt i mellan? Här förklarar vi skillnaderna och ger dig råd i valet av produkt.

lo pastel.jpg
male-hus-fasade-skandinavisk-gronn-02.jpg

Detaljer

Fönster, vindskivor, foder, snickerier och detaljer är ofta de mest utsatta delarna på ett hus. Därför är det extra viktigt att du gör målningsarbetet extra noga där och regelbundet ser över och rättar till skador som kan ha uppstått.

lo pastel.jpg
18753_50060.jpg

Putsfasad

Det viktigt att rätt färg väljs när putsen ska målas. Om färgen är tätare än putsen kan det innebära att fukt stängs inne. Vilken färg som lämpar sig bäst beror på vilken typ av putsbruk som använts. Kom in till oss så hjälper vi dig.

lo pastel.jpg
uteplats.jpg

Uteplats

Vår och sommar är bästa tiden för avkopplande och trivsamt uteliv med familjen. Kanske är det dags att uppdatera uteplatsen? En uteplats vill ju också må bra. Med klok behandling kan en uteplats klara sig nästan hur länge som helst.

lo pastel.jpg
tvattafasad.jpg

Rengöring

Hur ofta tvättar och rengör vi huset och uteplatsen som vi använder varje dag? Ett hus som dessutom är värt många gånger mer än bilen och som troligtvis ökar i värde medan en bil hela tiden minskar i värde. Att tvätta huset, se över tak, husgrund och uteplats är det absolut enklaste sättet att förebygga skador och du kan njuta av ett hållbart och vackert hus många år framöver.

lo pastel.jpg
god_pensel_til_husmaling.webp

Tillbehör

För att göra ditt arbete med renoveringsprojektet så smidigt och effektivt som möjligt och uppnå absolut bästa resultat är det bra att tänka igenom det du ska göra och fundera på vilka verktyg och redskap du behöver.

Färgsättningsråd för rätt fasadkulör

Det finns flera saker att tänka på när man ska välja vilken färgsättning man ska ha på sitt hus men det viktigaste är att du är nöjd med färgen och att det passar in i miljön det befinner sig i.

Det finns ett otroligt stort utbud av kulörer du kan välja mellan till din fasad. Vi på Nordsjö har över 6 000 kulörer att välja mellan. Dock rekommenderar vi inte pga estetiska skäl samtliga kulörer för utomhusmålning. Kom gärna in till oss och hämta färgkartor och titta på uppstrykningsprover. I färgkartorna har vi valt ut ett begränsat antal kulörer som vi vet blir riktigt snygga på fasader.

Tänk på helhetsintrycket

Det är viktigt att kulören fungerar tillsammans med husets form och stil. Ta ett steg tillbaka och fundera på vad det är för landskap som omger huset. Gå sedan några steg närmare och titta på husets detaljer såsom fönster, dörrar och snickerier. Välj kulörer som antingen smälter samman eller kontrasterar varandra. Målet är att hitta en kombination av kulörer som gör att du känner dig som hemma.

Välj dovare kulörer med mer svärta till fasaden

Att se färger utomhus är inte riktigt samma sak som att se dem inomhus. Kulörerna utomhus upplevs som mindre svartaktiga och mer kulörta än vad de gör om vi tittar på dem inomhus. Därför bör man välja lite dovare kulörer med mer svarta i till sin fasad. En av anledningarna till att kulören upplevs mindre svart är att ytan på fasaden är jämn och reflekterar kulören på ett annat sätt än omgivande natur. Naturen är aldrig enfärgad, inte ens på små ytor. Naturen är inte heller slät, den har flera nivåer och ojämnheter som påverkar hur skuggan faller.

Vita nyanser

Vita hus har varit populära i omgångar, och just nu ökar antalet vita hus i Norden. För att en fasad ska upplevas som grå eller vitt krävs det att det är lite gult i kulören. Neutrala kulörer gör att fasaden upplevs som blå-grå. Även svarta hus ökar, dock är de flesta hus som vi kallar svarta mörk bruna.

Vad planerar du att måla? Husfasaden, fönster eller kanske fixa med uteplatsen. Nedan kan du välja om du ska måla träfasad, putsfasad, måla detaljer (till exempel fönster och snickerier) eller ordna med din uteplats. Ni finner tips och trix för ditt projekt. För inspiration och färgsättning så besök butiken så hjälper våra färgexperter dig.

bottom of page